Cindy Schipper zorgt

Kinder- coaching met inzet van paarden steeds populairder

5 jaar “Cindy Schipper zorgt” na sprong in het diepe

Geschreven door Corwin Stam

Vijf jaar geleden zegde Cindy Schipper haar vaste baan op om kinderen met leer- of gedragsproblemen te helpen via paardencoaching. Een ware sprong in het diepe, zonder ondernemerservaring en met een onbekende vorm van zorg. Cindy volgde haar hart. Op een stuk land aan de Leet in Ursem bouwde zij met haar vijf paarden een bloeiende ‘praktijk’ op. Nog altijd weten steeds meer mensen, inclusief doorverwijzende specialisten vanuit de psychologie, haar te vinden. “Blije kinderen en tevreden ouders, daar doe ik het voor!”

Dagelijks bezoeken kinderen uit heel Noord-Holland Cindy, van Den Helder tot Amsterdam. De een heeft baat bij individuele begeleiding, de ander bij paardencoaching of therapeutische dagbesteding. Eén ding hebben ze gemeen: ieder werkt op een eigen, op maat gemaakte methode aan specifieke doelen, van faalangsten overwinnen tot leren rekenen, van beter communiceren tot omgaan met druk.

Autisme en depressiviteit
“Mijn specialisme ligt bij kinderen en jongvolwassenen met een beperking binnen het autismespectrum, zoals PDD NOS, ADHD en overige gedragsstoornissen”, vertelt Cindy enthousiast. “Daarnaast help ik veel kinderen die met zichzelf in de knoop zitten, bijvoorbeeld door onzekerheid, pestgedrag, depressie, geaardheid of een angst. Het is mooi om te zien dat steeds meer ouders en artsen zien hoe goed coaching met paarden werkt. We boeken resultaten die zij nooit hadden verwacht.”

De kracht van paarden
Paarden kunnen grote therapeutische invloed hebben op kinderen. Cindy bezit er vijf, elk met eigen kwaliteiten. “Met de juiste inzet helpen zij bij het verbeteren van allerlei vaardigheden, gedrag en emotionele ontwikkeling. Het paard oordeelt nooit, spiegelt gedrag en straalt onvoorwaardelijke liefde uit. Dit daagt kinderen uit om met zichzelf bezig te zijn. Grenzen aangeven, empathie tonen en jezelf goed genoeg vinden bijvoorbeeld: precies de aandachtspunten van veel kinderen met een gedragsstoornis.”

Nieuwe locatie gezocht
De vijf jaren zijn voorbijgevlogen voor Cindy, die elke dag van haar passie geniet. Ze richtte haar terrein en het eenvoudige onderkomen steeds beter in, volgde specialisatie-opleidingen en werd erkend Horseboy-therapeut en Freestyle-instructeur. Het team werd uitgebreid met een extra coach en Cindy zoekt een assistent begeleider voor de zaterdag dagbesteding. “We kijken zelfs uit naar een andere locatie! Om aan alle vraag te kunnen voldoen moeten we uitbreiden, maar dat kan hier niet. Een opknapwoning met schuren op twee hectaren grond is al genoeg. Dus mocht je nog iets weten…”

Extra vraag door corona
Ter ere van het vijfjarig bestaan stuurde Cindy al haar jonge cliënten een stoere bedrukte pet. Een feestelijke open dag zat er vanwege corona helaas niet in. De lockdown leverde wel nóg meer vraag op naar haar zorg. “Sommigen kinderen vonden het thuiswerken fijn, maar anderen liepen vast door het wegvallen van structuur. Weer anderen ondervonden veel spanningen thuis. Hier, met hun voeten in de prut en de dieren om zich heen, worden ze weer zichzelf. Kinderen voelen zich volledig veilig en vertellen van alles. Ze kijken er de hele week naar uit. En hun ouders ook.”

www.cindyschipperzorgt.nl