Methoden

Horse Boy Methode:
speciaal voor kinderen met autisme

De Horse Boy methode helpt de communicatie en sociale interactie met autistische kinderen verbeteren. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de positieve effecten. Als een van de weinige paardencoaches in Nederland is Cindy Schipper erkend aanbieder van deze methode.  

De Horse Boy methode is ontwikkeld door de Amerikaan Rupert Isaacson, vader van een autistische zoon die lijdt aan spastische aanvallen. Hij is onhandelbaar. Totdat zij samen de therapeutische kracht van paarden ontdekken.

Contact met de buitenwereld
De therapie die Isaacson ontwikkelde, bleek ook te werken bij kinderen met andere stoornissen als ADHD, ADD, PTSS. Onder begeleiding van de coach maakt het kind tijdens het paardrijden contact met de buitenwereld. Veelvoorkomende uitingen als ‘stimmen’ en driftbuien verminderen sterk of verdwijnen helemaal. Ook gaan kinderen vaak voor het eerst praten wanneer zij op het paard zitten of liggen.

De Horse Boy methode bestaat uit vier onderdelen:

Duorijden

Het kind zit voorop bij Cindy op het zadel. Door de bewegingen van het paard maakt het kind het hormoon oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit verlaagt stress. Hierdoor ontstaat ruimte om te kunnen leren. In het zadel leren de kinderen spelletjes, zich verplaatsen in anderen en vaardigheden die zij thuis en op school nodig hebben.

Lange lijnen

Als het kind groter is, gaat het alleen in het zadel. Cindy loopt met lange teugels achter het paard. Zij gaat verder waar het kind was gebleven bij het duorijden, of gaat een stap verder met Anders leren met paarden. Via deze onderwijsmethode leert het kind vakken als spelling, rekenen, taal, breuken en klokkijken. Daarnaast komen belangrijke vaardigheden aan bod zoals voor jezelf opkomen en je hart volgen.

Sensorisch werk

Hierbij zit of ligt het kind op de rug van het paard. Op deze manier knuffelen met de paarden vermindert de gevoeligheid voor prikkels sterk. Er is direct contact en diepe druk. Door dit te combineren met massagetechnieken kom het kind volledig tot rust; een rust die zij thuis of op school niet kunnen vinden.

Vrijheidsdressuur

Hoe leuk is het als je een paard trucjes kunt laten doen? Een grotere stimulans tot interactie en communicatie is er voor kinderen niet. Wanneer zij merken dat ze met één klein gebaar of woord een grote reactie kunnen uitlokken, motiveert dit enorm tot steeds beter communiceren.

Hoe zijn de Horse Boy Method en Movement Method ontstaan?

De Horse Boy Method is paardentherapie voor autistische kinderen. De Horse Boy Method is ontwikkeld door bestsellerauteur Rupert Isaacson, vader van een autistische zoon. Hij werkte jarenlang als paardentrainer en reisde met zijn zoon door Afrika, Azië en Noord-Amerika. Zijn leven veranderde namelijk drastisch toen er paarden in zijn leven kwamen. Waar zijn autistische peuterzoon Rowan in eerste instantie nauwelijks een woord met hem wisselde, veranderde dit zodra hij met zijn vader in het zadel zat. Sindsdien is er een bijzondere band ontstaan tussen vader en zoon en helpt Isaacson talloze andere kinderen met autisme dankzij de unieke Horse Boy Method.

Viertal technieken
Bij de Horse Boy Method wordt er getraind op basis van een viertal technieken: sensorisch werk, duorijden, lange teugelwerk en vrijheidsdressuur. Dit alles resulteert in de productie van oxytocine, een hormoon met een stressverlagende werking. Het resultaat? Stemmingswisselingen en driftbuiten verdwijnen steeds vaker naar de achtergrond.

Movement Method: zet kinderen op een natuurlijke manier in beweging
De Horse Boy Method is een variatie op de Movement Method. Dit is een methodiek waarbij het kind, natuur en bewegen centraal staan. Doel is opbouw van de hersenen en het tegengaan van overprikkeling. De methode is toepasbaar op allerlei plekken en wordt dus ook gezet door Cindy Schipper Zorgt. Voor de Horse Boy Method in Nederland klop je aan bij onze zorgboerderij!

Wetenschappelijke onderbouwing

De Horse Boy Method en Movement Method zijn allebei uitvoerig getest op basis van wetenschappelijke onderbouwde observaties. Bij stress maakt het lichaam cortisol aan en dit zorgt op lange termijn voor afbraak van hersencellen. Oxytocine daarentegen verlaagt het cortisolniveau en prikkelt het brein op een positieve manier. Op dit moment loopt er ook een onderzoek vanuit de Open Universiteit die de vraag probeert de beantwoorden waarom deze methode effectief is bij autistische kinderen.

Cindy Schipper Zorgt boekt resultaat! Nieuwsgierig? Neem contact op!

Wil je meer weten over de Horse Boy Method en of dit ook geschikt is voor jouw oogappel? Cindy Schipper is erkend aanbieder van deze methode en gaat graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Kom vrijblijvend kennismaken en maak een afspraak op onze schitterende locatie!