Methoden

Horse Boy Method:
speciaal voor kinderen met autisme

De Horse Boy methode helpt de communicatie en sociale interactie met autistische kinderen verbeteren. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de positieve effecten. Als een van de weinige paardencoaches in Nederland is Cindy Schipper erkend aanbieder van deze methode.  

De Horse Boy methode is ontwikkeld door de Amerikaan Rupert Isaacson, vader van een autistische zoon die lijdt aan spastische aanvallen. Hij is onhandelbaar. Totdat zij samen de therapeutische kracht van paarden ontdekken.

Contact met de buitenwereld
De therapie die Isaacson ontwikkelde, bleek ook te werken bij kinderen met andere stoornissen als ADHD, ADD, PTSS. Onder begeleiding van de coach maakt het kind tijdens het paardrijden contact met de buitenwereld. Veelvoorkomende uitingen als ‘stimmen’ en driftbuien verminderen sterk of verdwijnen helemaal. Ook gaan kinderen vaak voor het eerst praten wanneer zij op het paard zitten of liggen.

Vier onderdelen

De Horse Boy methode bestaat uit vier onderdelen:

Duorijden

Het kind zit voorop bij Cindy op het zadel. Door de bewegingen van het paard maakt het kind het hormoon oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit verlaagt stress. Hierdoor ontstaat ruimte om te kunnen leren. In het zadel leren de kinderen spelletjes, zich verplaatsen in anderen en vaardigheden die zij thuis en op school nodig hebben.

Lange lijnen

Als het kind groter is, gaat het alleen in het zadel. Cindy loopt met lange teugels achter het paard. Zij gaat verder waar het kind was gebleven bij het duorijden, of gaat een stap verder met Anders leren met paarden. Via deze onderwijsmethode leert het kind vakken als spelling, rekenen, taal, breuken en klokkijken. Daarnaast komen belangrijke vaardigheden aan bod zoals voor jezelf opkomen en je hart volgen.

Sensorisch werk

Hierbij zit of ligt het kind op de rug van het paard. Op deze manier knuffelen met de paarden vermindert de gevoeligheid voor prikkels sterk. Er is direct contact en diepe druk. Door dit te combineren met massagetechnieken kom het kind volledig tot rust; een rust die zij thuis of op school niet kunnen vinden.

Vrijheidsdressuur

Hoe leuk is het als je een paard trucjes kunt laten doen? Een grotere stimulans tot interactie en communicatie is er voor kinderen niet. Wanneer zij merken dat ze met één klein gebaar of woord een grote reactie kunnen uitlokken, motiveert dit enorm tot steeds beter communiceren.